Розалина Буркова в интервю

Розалина Буркова в интервю

Илюстрации за I/TEMS

Интервю с

Розалина Буркова

РОЗАЛИНА БУРКОВА Е МЛАД ИЛЮСТРАТОР И АНИМАТОР. В МОМЕНТА ЖИВЕЕ И РАБОТИ В БАРСЕЛОНА. РОЗАЛИНА Е РОДЕНА И ОТРАСЛА В БЪЛГАРИЯ, В ПОСЛЕДСТВИЕ ЗАМИНАВА ЗА ЛОНДОН И ЗАВЪРШВА CENTRAL SAINT MARTINS COLLEGE, ОТ КЪДЕТО СЕ ДИПЛОМИРА ПРЕЗ 2015.

СТИЛЪТ НА РОЗАЛИНА Е КОМБИНАЦИЯ ОТ РЪЧНО РИСУВАНИ И ДИГИТАЛНИ ЕЛЕМЕНТИ. НЕЙНИТЕ ИЛЮСТРАЦИИ И АНИМАЦИИ СА ЖИВИ, ПРИКАЗНИ И ПСИХЕДЕЛИЧНИ, А ГЕРОИТЕ В ТЯХ СА С ХАРАКТЕР, СЪВКУПНОСТ ОТ НЕСЪВЪРШЕНИ ЛИНИИ И НЕСЪВЪРШЕНИ ТЕЛА В ЯРКИ ЦВЕТОВЕ. ТЯ Е АВТОР И НА РЕДИЦА ПРОЕКТИ: ОТ АНИМИРАНИ МУЗИКАЛНИ КЛИПОВЕ ДО ИЛЮСТРАЦИИ ЗА ЛИТЕРАТУРНИ ИЗДАНИЯ И РЕКЛАМА.

 

СРЕД КЛИЕНТИТЕ НА РОЗАЛИНА СА : GUCCI, HUMAN RIGHTS WATCH, ULTRA MUSIC, POLYVINYL RECORDS, AH BEER, THE WILD HONEY PIE И ДРУГИ.

Разкажи ни повече за себе си

Преди 3 месеца се преместих с приятеля ми и двете ни котки в Барселона. Това се случи след 6 години прекарани в Лондон. Сега не само рисувам море, ами и се къпя в него.

 

И за работата

Работя около 50% от времето от едно новооткрито coworking студио в Барселона, наречено Atelie Brut, а през останалото от дивана вкъщи. Аз съм изключителен бухал и без проблем рисувам/анимирам до 5 сутринта. Обожавам нови проекти, раждането на идеи от далечни асоциации в мозъка, щипка от това и онова. Работата ме прави много щастлива.

 

Как започна да рисуваш? В началото си се занимавала с мода?

Модата, поне в процеса на обучение изисква много рисуване, скици, принтове….това се случва, за да се документира някоя идея.Оказа се, че тази част ми харесваше повече от всичко останало.

 

Кое беше най-забавно в нашия проект?

Това, че ми се доверихте да интерпретирам ароматите според собственото си усещане. Да имаш такава свобода в дизайна на продукт е рядкост и прави всичко много по-забавно, защото ме прави арт директор и илюстратор едновременно.

 

Какво беше вдъхновението ти за илюстрациите на Sun Garden & MoonFlower?

I/TEMS свещите за мен са елемент от дома, който те кара да забавиш темпото, да си успокоиш ума, нещо като арома медитация, затова исках да изобразя сцена, в която “героите” са в покой и просто попиват изгрева/залеза и природата около тях, та затова - каменни статуи.

Какво са свещите за теб?

Аз обичам вкъщи да е сравнително празно, без джувки и декорации. Единствените неща, за които правя изключение са растенията и свещите.

 

Любимият ти град?

За сега все още Лондон.

 

Любимия ти спомен мирише на?

На моето село, Далбоки.

 

Най-вълнуващият ти проект последните месеци?

Хахаха, това е подвеждащ въпрос. Много са, освен I/TEMS, работата за Gucci беше доста стимулираща и също така с голямо удоволствие работих по музикалното видео на Palehound, за сингъла Room, който трябва да излезе до края на месеца.

Work for Gucci on their #TFW campaign

Personal project

A bigger splash

Най-трудният проект?

Най-трудните проекти са тези, в които клиентът те наема, не заради собствения ти стил и обикновено ги отказвам.

 

Какви техники използваш в работата си?

Аз съм си намерила един формат на работа, който може би е необичаен, но работи за мен. Скицирам супер бързо на много малък скечбук в квадрати около 5см, за да дам шанс на щастливи инциденти и после директно минавам на таблет. Не работя много аналогово, по-голямата част от работата се случва на Фотошоп и други разнообразни софтуери за анимация.
Също слушам подкасти до припадък, до степен, че не знам дали мога да работя без тях, така че смятам, че и това е част от техниката ми.

 

Ето три от любимите ми подкасти:

Reply All – https://gimletmedia.com/reply-all/
S-Town – https://stownpodcast.org/
This American Life – https://www.thisamericanlife.org/

Какво те зарежда и как разпускаш?

Аз съм в омагьосан кръг, защото работата ме зарежда най-много и най-много изцежда едновременно. Затова в редките случаи, в които съм напълно свободна гледам веднага да планирам някакво пътуване или да поканя гости, защото иначе не знам какво да правя със себе си. Изобщо не съм добра в разпускането, но най-вече гледам Vimeo с дни наред.